Manual de GOSA (IDNC)

De Jose Castillo Aliaga
Ir a la navegación Ir a la búsqueda

Introducció

Aquest wiki no pretén sinó donar l'informació necessaria per a l'administració d'un Controlador Principal de Domini(PDC) mitjançant l'utilització de la ferramenta web GOsa

Requisits

Per a poder utilitzar el GOsa com a administrador de domini a través d'interfície web, primerament cal tenir creat i en funcionament el PDC en qüestió.

Caldrà (o millor dit) o serà recomanable englobar la màquina que tingui els serveis, que donen la funcionalitat del PDC; dins d'un grup de LVMs virtuals per a poder ampliar el sistema de fitxers (l'almacenament) si fóra necessari. El que si es necessari es que el sistema arrel funcione sobre un RAID, en el nostre cas hem creat un RAID en espill o RAID1; de manera que securitzem el sistema front a possibles errors. Archivo:C:\Users\Casa\Desktop\PDC\LVM.png

En el nostre cas, el PDC que nosaltres hem montat està compost per un S.O. Ubuntu 12.04, amb els paquets OpenLDAP, Samba i NFS per a que; una vegada configurats, funcione tot com un Controlador de Domini Primari (hi han infinitat de pàgines i manuals on s'explica amb detall com crear el PDC, amb aquestes o altres ferramentes/serveis).

Una vegada que tots aquests serveis estàn ben configurats, cal instalar el servei GOsa i configurar-lo conforme als paràmetres definits en els serveis abans esmentats, ja que així GOsa funcionarà com a gestor/administrador del PDC.

Administració

Usuaris

L'apartat "Users" de la pantalla principal o d'inici de GOsa conté tota l'informació relativa als contes d'usuari. Quan hi entrem a aquest apartat podem veure tots els usuaris que hi són inserits en la nostra base de dades LDAP.

Si entrem en un, veurem que es pot ampliar l'informació (molt variada, al contrari com altres serveis), modificar el que existeix, eliminar l'usuari i d'altres opcions que no ens importen.

Per a cerciorar-nos que els usuaris posseixen privilegis per a connexió amb S.O. Linux i Windows, cal fixar-nos en la pantalla on ens surten tots els usuaris de que disposa el sistema. Si junt al nom de l'usuari apareix un petit pingüí i un símbol del quadrat Windows(4 quadrats amb 4 colors distints), significa que dit usuari pot ser accedit desde ambdós sistemes operatius. Si no és així, alguna cosa ens haurà fallat en la configuració.

Grups

Els grups son creats per a albergar a aquells usuaris amb rasgos/opcions comunes(mateix curs, mateix cicle, franja d'edat, entre d'altres). Sols cal crear un grup i assignar-li els usuaris que es desitja que pertenesquen a dit grup.

No cal assignar grups a usuaris; però es altament recomanable ja que es una forma d'indexar i de tenir més fàcils les búsquedes relacionades amb un tipus d'usuari concret.

Altres