MIPS

De Jose Castillo Aliaga
Revisión del 09:50 17 oct 2012 de Admin (discusión | contribs.) (Página creada con «Amb el nom de MIPS (Microprocessor without Interlocked Pipeline Stages) es coneix a tota una família de microprocessadors d'arquitectura RISC desenvolupats per MIPS Techno...»)
(difs.) ← Revisión anterior | Revisión actual (difs.) | Revisión siguiente → (difs.)
Ir a la navegación Ir a la búsqueda

Amb el nom de MIPS (Microprocessor without Interlocked Pipeline Stages) es coneix a tota una família de microprocessadors d'arquitectura RISC desenvolupats per MIPS Technologies.

Els dissenys del MIPS són utilitzats en la línia de productes informàtics de SGI, en molts sistemes encastats, en dispositius per a Windows CE, routers Cisco, i videoconsoles com la Nintendo 64 o les Sony PlayStation, PlayStation 2 i PlayStation Portable.

Les primeres arquitectures MIPS van ser implementades en 32 bits (generalment rutes de dades i registres de 32 bits d'ample), si bé versions posteriors van ser implementades en 64 bits. Existeixen cinc revisions compatibles cap enrere del conjunt d'instruccions del MIPS, anomenades MIPS I, MIPS II, MIPS III, MIPS IV i MIPS 32/64. En l'última d'elles, la MIPS 32/64 Release 2, es defineix a majors un conjunt de control de registres. Així mateix estan disponibles diverses "extensions", com ara la MIPS-3D, consistent en un simple conjunt d'instruccions SIMD en coma flotant dedicades a tasques 3D comuns, la MDMX (MaDMaX) composta per un conjunt més extens d'instruccions SIMD senceres que utilitzen els registres de coma flotant de 64 bits, la MIPS16 que afegeix compressió al flux d'instruccions per fer que els programes ocupin menys espai (presumptament com a resposta a la tecnologia de compressió Thumb de l'arquitectura ARM) o la recent MIPS MT que afegeix funcionalitats multithreading similars a la tecnologia HyperThreading dels processadors Intel Pentium 4.

A causa que els dissenyadors van crear un conjunt d'instruccions tan clar, els cursos sobre arquitectura de computadors en universitats i escoles tècniques sovint es basen en l'arquitectura MIPS. El disseny de la família de CPU MIPS influiria de manera important en altres arquitectures RISC posteriors com els DEC Alpha.

MIPS en la Wikipedia