Diferencia entre revisiones de «GIMP»

De Jose Castillo Aliaga
Ir a la navegación Ir a la búsqueda
Línea 94: Línea 94:


Un cop triat el nom, la ubicació i el seu tipus farem clic al botó Desa.
Un cop triat el nom, la ubicació i el seu tipus farem clic al botó Desa.
'''Recordeu''': Si volem guardar una imatge sense terminar, cal guardar-la en el format .xcf perquè guarda totes les capes del GIMP. Però si volem publicar-la o utilitzar-la en un altre lloc, deguem guardar en els altres formats.


== Enllaços ==
== Enllaços ==


Tu instituto online: [http://www.tuinstitutoonline.es/cursos/gimp_2_8/01conceptos_basicos.php][http://www.tuinstitutoonline.es/cursos/gimp_2_8/02entorno_gimp.php][http://www.tuinstitutoonline.es/cursos/gimp_2_8/03abrir_guardar.php]
Tu instituto online: [http://www.tuinstitutoonline.es/cursos/gimp_2_8/01conceptos_basicos.php][http://www.tuinstitutoonline.es/cursos/gimp_2_8/02entorno_gimp.php][http://www.tuinstitutoonline.es/cursos/gimp_2_8/03abrir_guardar.php]

Revisión del 10:47 26 abr 2013

GIMP és un programa de GNU per al tractament d'imatges (GNU Image Manipulation Program), creat per voluntaris i distribuït sota la llicència GPL. Està construït amb les llibreries GTK les quals es van crear pensant en aquest programa. La primera versió es va desenvolupar en sistemes Unix i va ser pensada especialment per GNU/Linux. No obstant això, actualment n'existeixen versions totalment funcionals per Windows i Mac OS X.

Finestra de treball

Una vegada obert GIMP veurem tres finestres. Realment és una única finestra, la finestra de imatge amb el títol "Programa de manipulació d'imatges de GNU" i dues espècie de panells que simulen finestres anomenats "Caixa d'eines" i "Capes, Canals, Rutes, Desfer - Pinzells, patrons, degradats ".

A partir del GIMP 2.8 podem tindre tot en la mateixa finestra, com en Photoshop

Gimppantallas.png

Caixa d'eines

En ella trobem els següents elements (de dalt a baix):

  1. Les eines de selecció, dibuix i transformació.
  1. Els colors de front i de fons. El color de front és aquell amb el qual pintem quan utilitzem una eina de pintura. Per defecte ve seleccionat el color negre. El color de fons és el que ens mostra el color que tindrà el "paper" sobre el qual anem a pintar. La doble fletxa en forma d'angle ens permet commutar el color de fons pel de primer pla i viceversa. Colors de front i fons Si al llarg d'una feina, hem canviat els colors de fons i de primer pla i volem tornar als inicials (negre sobre blanc) només hem de fer clic en els quadrets "negre sobre blanc" que tenim a la part inferior esquerra.
  1. A la part inferior, les opcions de l'eina escollida, que canvien cada vegada que vam triar una diferent. A la imatge podem veure com apareixen les opcions de l'eina pinzell que és la que està seleccionada a la part superior, a la zona de les eines de selecció, dibuix i transformació.

Finestres, Canals, Rutes, Desfer ...

Aquesta és la tercera finestra que apareix en arrencar el programa. Són un dels tres elements clau de la interfície de GIMP. Es tracta d'eines especials que ens ofereix GIMP i que estan agrupats en el que diu Diàlegs. Ens ajuden a treballar amb capes i ofereixen un bon nombre d'utilitats addicionals. Els principals diàlegs són:

  1. Diàleg de Capes. Amb el podem crear capes i modificar totes les propietats.
  2. Diàleg de Canals. Permet utilitzar els diferents canals i colors RGB.
  3. Diàleg de l'Historial. Si durant el treball hem comès algun error o, per contra, ens penedim d'un moviment anterior, aquest diàleg ens permetrà anar cap enrere per corregir-lo o eliminar-lo.

Obrir i guardar

Obrir una imatge en GIMP és molt senzill, anirem al menú Fitxer → Obre. S'obrirà un quadre de diàleg. Al quadre de diàleg, navegarem per les carpetes fins trobar el fitxer desitjat. Podem veure la vista prèvia de cadascuna de les imatges existents fent clic sobre elles una vegada.

Com podem observar al costat del nom de cada arxiu apareix un punt seguit de tres lletres, això rep el nom d'extensió i ens permet identificar amb quin tipus d'arxiu estem tractant i l'ordinador li permet seleccionar el programa amb què obrir l'arxiu. GIMP permet obrir la majoria d'arxius d'imatge.

Quan tinguem seleccionada la imatge que volem obrir farem clic a Obre i la imatge s'obrirà en una finestra dins del programa.

Poden obrir-se les imatges que vulguem, encara que si són moltes o amb molta resolució, pot saturar l'ordinador

Principal tipus d'imatges

Extensió Descripció Transparència
.bmp És el format propi del programa Microsoft Paint, que ve amb el sistema operatiu Windows. Podeu desar imatges de 24 bits (milions de colors), 8 bits (256 colors) i menys. No és recomanable per a les pàgines web

No

.tiff Aquestes són les sigles de Tag Image File Format i és un dels formats d'imatge d'ús més estès. Va ser desenvolupat per l'empresa Aldus, la creadora d'PageMaker. L'objectiu era crear un format àmpliament compatible amb totes les plataformes. És recomanable per a treballs d'impressió, però no per a la web.

No

.jpg És un format de compressió amb pèrdua de qualitat, però es pot ajustar el grau de compressió, el que permet seleccionar el compromís que existeix entre la mida d'emmagatzematge i la qualitat de la imatge. És el format del qual s'extreuen les imatges d'una càmera de fotos. Aquesta pèrdua de qualitat s'acumula, el que significa que si comprimeix una imatge i la descomprimeix obtindrà una qualitat d'imatge, però si torna a comprimir i descomprimir altra vegada obtindrà una pèrdua major. Cada vegada que comprimeixi i descomprimeixi la imatge perdrà una mica de qualitat. La compressió amb pèrdua no és convenient en imatges o gràfics que tinguin textos o línies i, sobretot, per a arxius que continguin grans àrees de colors sòlids. És recomanable per a fotografíes en les pàgines web

No

.gif Permet la compressió d'imatges sense pèrdua sempre que tinguin menys de 256 colors. Permet animació i està indicat per a imatges amb grans àrees del mateix color. És recomanable per a animacions simples en les pàgines web

Si

.png Combina les possibilitats dels dos formats anteriors, pel que comença a ser bastant utilitzat. Es tracta d'un format basat en un algoritme de compressió sense pèrdua i no subjecte a patents. Accepta transparències més avançades que .gif i no té pèrdua com el .jpg. Es recomana per a gràfics i dibuixos amb transparències en la web

Si

.xcf És el format propi de GIMP, accepta guardar capes i altres coses propies. Cal transformar-lo a un altre format per a compartir o penjar en la web.

Si

Un cop hem obert una imatge podem guardar-la, ja sigui amb el mateix nom i format o amb altre nom i / o format. Igual que altres aplicacions, per guardar una imatge anirem al menú Fitxer → Desa (si volem desar la imatge actual sense canviar el nom) o Fitxer → Desa com (si volem desar la imatge amb un altre nom o format). Apareix el típic quadre de diàleg i navegarem per les carpetes fins trobar el lloc on volem desar el fitxer.

És molt important que sapiguem on l'estem guardant, perquè en un futur puguem tornar a obrir-la. Si volguéssim canviar de carpeta podríem utilitzar el desplegable o fer clic a l'opció Buscar altres carpetes.

L'última opció que ens queda és Seleccioneu el tipus de fitxer (Per extensió), des d'aquí podrem triar el tipus d'arxiu que anem a guardar. Així podrem convertir una imatge. Jpg a. Gif o. Png o. Xcf.

Un cop triat el nom, la ubicació i el seu tipus farem clic al botó Desa.

Recordeu: Si volem guardar una imatge sense terminar, cal guardar-la en el format .xcf perquè guarda totes les capes del GIMP. Però si volem publicar-la o utilitzar-la en un altre lloc, deguem guardar en els altres formats.

Enllaços

Tu instituto online: [1][2][3]